Latince Adı: Altolamprologus compressiceps

Coğrafik Kökeni: Tanganyika Gölü’nde çok geniş bir alana yayılmıştır. Katoto, Kabemba, Cape Chaitika, Cape Nangu, Nkamba Bay, Lufubu, Kasenga, Kiku, Kanoni, Pemba, Bujumbura, Magara, Kigoma, Cape Kagobo, Mabilibili, Lyamembe, Kekese, Ikola, Cape Mpimbwe, Nkondwe, Kerenge, Kipili, Kirando , Ulwile, Mtosi, Namansi, Malesa Adası, Muzi, Kasanga, Kambwimba, Kantalamba, Kalambo, Isanga, Mwela, Chituta, Kasakalawe, Mbete Adası ve Mutondwe (“Timsah” olarak da bilinir) Adası.

Yaşam Alanı: Yaşadıkları bölgenin büyük çoğunluğunu kayalar oluşturmaktadır, az sayıda bölge açıklıktır. Gençler sığ sularda yaşarken, yetişkinler 10 metre veya daha fazla derinlikte bulunmaktadır.

Beslenme Biçimi: Etçil. Doğada çoğunlukla omurgasızlar, kabuklular ve küçük balıklarla beslenirler. Ağzı kayalar arasındaki çatlak ve yarıkların içine girebilmek için uzanacak şekilde adapte olmuştur. Yapılan bir çalışmada, doğadaki Compressicepslerin mide içeriğinin %80’den fazlasının çeşitli karides türlerini içerdiği anlaşılmıştır. Akvaryum ortamında kuru yem kabul ederler fakat kuru yemin yanında canlı ve dondurulmuş yem (kankurdu, Tubifex, Artemia, kıyılmış karides, küçük solucan vb.) takviyesi daha iyi olacaktır.

Davranış Biçimi: Orta derecede agresif

Kendi Türlerine Davranışı: Orta derecede agresif

Yüzme Seviyesi: Taban

Cinsiyet Ayrımı: Erkekler dişilere göre daha iri ve yüzgeçleri daha uzun olur.

Üreme: Doğada kayaların arasındaki yarık ve boşluklara düz yumurta dökerler, yumurta bırakılacak yer genellikle sadece dişinin girebileceği kadar küçük boyutta olur. Akvaryum ortamında yumurta bırakabilmeleri için kabuklarda kullanılabilir. 50–250 arası yumurta dökerler. Erkek yumurtaları dölledikten sonra dişinin yanından ayrılır. Dişi yumurtalara tek başına bakar, kuluçka 3-5 gün civarında sürer. Dişi yavru bakımını yavrular serbest yüzüşe geçtikten sonra sonlandırır, yavrular bu noktada artemia yiyecek kadar büyük olurlar. Yavruların büyümesi yavaştır ve cinsel olgunluğa ulaşmaları 1 yıl veya daha fazla sürebilir.

Sıcaklık: 24°C – 28°C

En Fazla Büyüdüğü Boy: Erkek 13 cm, Dişi 10 cm.

En Az Akvaryum Hacmi: 100 litre

Su Sertliği: Orta – Çok Sert

pH: 8.0 – 9.0

Zorluk Seviyesi: 3

Genel Yorum: Piyasada Sarı Calvus olarak pazarlanırlar fakat Sarı Calvus değil Compressicepslerdir. Çok sayıda renk varyasyonu vardır (Gold Head, Fire Fin, Red Fin vb.). Bulundukları bölgeye bağlı olarak renkleri değişiklik gösterir. Melezlenmeyi önlemek için farklı varyeteler aynı akvaryumda beslenmemelidir. Avcı balıklardır, akvaryumdaki küçük balıkları aç kalırlarsa yerler. Çift olarak beslenmeleri daha iyi olacaktır fakat büyük akvaryumlarda grup halinde beslenebilirler. Tropheus gibi bitkisel beslenen türlerle bir arada beslenememesi daha iyi olacaktır. Dekorda kaya yığınları kullanılabilir ve tabanda ince kum kullanılmalıdır. Su kalitesini yüksek tutmak için haftalık %50 civarında su değişimi yapılmalıdır.

Paylaş