Bu bir çok akvaryumcunun amacıdır.hakkında az bilgi sahibi olduğumuz discusun ilginç kuluçka devresi oldukça zor bir devredir.Yumurtalarla ilgilenir.Lavraları yumurtadan çıkarır ve onları beslerler.Yavrular yüzmeye başladıklarında hiç birinin kayıp olmamaması için onları dikkatle izlerler.Onları takip eder yuvaya geri getirirler. hatta yavru discuslar yüzmeye başladıktan sonra onlara deri sekrasyonu için dahi yardımcı olurlar.Yavrular kendi kendilerine bakabilir hale gelinceye kadar onlara bakarlar.Ancak tüm bunları görebilmek için ilk önce discusun yumurtlamasından itibaren onu gözlemeniz gerekir.Discus çifti birbirlerini bulduktan kısa bir süre sonra çiftleşmelidirler. Bunu beklemek sabır işidir.
Uygun çiftlerin çiftleşmesi aylar hatta haftalar alabilir.Bir yaşına geldiklerinde üreyebilirler.1’den üç yaşına kadar başarıyla üreyebilirler.Discusların düşük atmosfer basıncı periodlarında üredikleri söylenir.Ancak bu hipotez yalnızca bu konudaki düşüncelerden biridir. Dişi bir discus haftada bir yumurtlayabilir yine bir dişi discus 6ayda bu şekilde yirmi takım yumurta dökebilir.
Tabii normalde dişi önce doğurduklarına bakacak bunlar tanktan alındıktan sonra tekrar yumurtlayacaktır.Bu arada da yumurtlamada yumurta yiyici discuslar görülmüştür.Yumurtlama işlemi esnasında discus birkaç ay dinlenebilir.Bu gibi bir durumda çiftleşme için ideal olan bir çift dahi aniden yumurtlamayı durdurur.Ve sonra aniden yumurtlamaya başlar.Discusun yumurtlamaya başlayacağı önce balığın renk değişiminden anlaşılır. Özellikle vücudunun arka kısmı daha da koyulaşır.Son dört çizgi daha belirgin bir hale gelir yine kuyruk yüzgeci daha belirgin bir hal alır vücut rengi gitgide koyulaşır bunlar yumurtlamanın işaretleridir.
Balık yumurtlama konisinin yanına gelir vücudundan bir titreme geçer.Bu titreme özellikle baş kısmında belirginleşir. Yüzgeçleri titrer ve birbirlerine doğru yaklaşır Baş sallama hareketi görülebilir.
Dişi sürekli olarak koniye doğru yüzer. Yumurtlama başlamak üzere gibidir.Ancak dişi yine hazır değildir. Her ikisi de koniyi tekrar tekrar temizlerler. Bu temizleme hareketi yumurtlamanın çok yakın olduğunun göstergesidir.Dişinin ovipozitörü belirgin bir hal alır.Vücuddan 3-4 mm dışarı çıkar. Erkeğin üreme organı daha kısadır.Dişi tekrar yumurtlama dememesi yapar. Erkek yanında durur. Bu nedenle yumurtlamanın diğer akvaryumlardan görülmemesi gerekir. Yoksa balık yanaşamaz. Bütün gün süren yumurtlama hazırlığından sonra gerçek yumurtlama başlar.
Discus’lar akşamüstü yumurtlamayı tercih ederler.Dişi, yumurtlama konisine doğru yüzer.Sırayla 10-20 arası yumurta bırakır. Bir takım, genelde 200 yumurtadan, daha iyi bir takım, 300 yumurtadan ve en fazla 400-500 yumurtadan oluşurlar.(500’ün üstü çok istinai bir durumdur.) Her yumurtlayıştan sonra dişi,erkeğin yumurtaları dölleyebilmesi için yer bırakır. Bu sırada tankta akınta olmamalıdır, bu nedenle filtreler kapatılmalıdır. Yumurtlama 1 saatcivarında devam eder.
Balıkları izlerken onları rahatsız etmemeye özen göstermeliyiz. Bu sırada çiftlerden hangisinin erkek ve dişi olduğu kolayca tespit edilebilir.Ayrıca balıkların birbirlerine karşı davranışlarını da bu sırada görebiliriz. Eğer discus çifti iyi anlaşıyorlarsa, yavruların yaşam şansları o derece artar.
Yumurtaları bıraktıktan sonra onları sürekli olarak göğüsleriyle kontrol ederler. İyi bir çift belli aralıklarla nöbetleşe beklerler. Çift kavga etmeye başlarsa, durum kritikleşir. Kavgalar artarsa çiftler yumurtaları yiyebilir. Tek bir balık bırakmak da problemi, çözmez ancak bir balık yalnız başına yavrulara bakabilir.
Discusun yumurtadaki balığı yediğini görmek rastlanılan bir olaydır.Bunun için en iyi çözüm, çiftden birini aynı akvaryumdan çıkartmaktır.Bir başka çift balıkta kullanılabilir.Eğer bu başka çift diğerleriyle hemen hemen aynı zamanda yumurtlamış ise kavga eden çiftin yavruları , bu yeni çiftin yanına konulabilir.Yeni bakıcılar genellikle yeni gelen yavruları kabul ederler ve onlara kendi yavruları gibi bakarlar.Yine yumurta yiyen Discusların yavruları da bu şekilde ayrılırlar.Böylece yavru discuslar tabii bir ortamda yetişirler.
Şimdi de biz yine üreme tankımıza dönelim.Yumurtular 60 saatte 30’ta gelişirler.İkinci gün yumurtaların içindeki küçük siyah benekler gözle görülebilir.48 saat sonra da küçük gözler dahi farkedilir.Discus çifti lavraların yumurtadan çıkmasına yardım eder.Küçük lavralar titreyen kuyrukları ile konide asılıdırlar.Başlarındaki yapışkan salgı bunların düşmesini engeller.Bu süre 60 saatden fazla yani yavru kendi başına yüzebilinceye kadar devam eder.Lavra evresinde çiftler bunları sıksık yerleştirirler.Lavraları yumurtaların yapıştığı yerden farklı yerlere koyarlar. Yumurtadan kendi kendilerine yüzebilen discus olmaya geçiş aşamasında geceleri tanklarda bir ışık bırakılmalıdır.Böylece çiftler yavruları akşam üstü bir araya toplayıp gece boyunca da onlara bakabilirler.
Bu süre zarfında çiftler daha az yerler.Ancak düzenli bir şekilde beslenmeye devam etmelidirler.Canlı yiyecekler verilmemelidir.Çünkü discus canlı yem ve lavrayı güçlükle ayırtedebilir.Yavru discusun kendi kendine yüzebilmesi ile birlikte doğruca ebeveyne doğru yüzmesi önemlidir.Eğer böyle yapmazlarsa kaybolurlar.Bu çok sık görülmekde ve nedeni bilinmemektedir.Çiftlerin deri sekrasyonu geliştirmedikleri olasıdır.Böyle bir durumda da yavrular kayıb olurlar.Derhal ebeveyne doğru yüzen onun derisiyle sürekli kontakta kalıp durmaksızın sekrasyon alır. Bu devrede çiftler özel koyu bir renk alırlar.
İlk birkaç gün yavrular çiftlerin sekrasyonlarıyla beslenirler.Doğada sekrasyonsuz yaşamaları imkansızdır.Birçok discus beseleyicisi bunu denemiştir ancak başarılı olamamıştır.
Deri sekrasyonu en azından ilk 4-5 gün yavru Discus için gereklidir.Ancak bundan sonra karides artemia larını alabilirler.İlk günlerde yavrular ebeveynlerden 7cm. kadar ayrılabileceklerdir.Büyüdükçe ebeveynlere bağımlılıkları gitgide azalacaktır.
Kuluçkadayken çiftlerin birbirlerinin rollerini nasıl üstlendiklerini izlemek ilginçtir.Genellikle çiftlerin biri yavrularla yüzerken diğeri yer ya da akvaryumdaki bölgesini bekler.
Yavru discus ebeveyn sekrasyonuyla yaklaşık iki hafta beslenir.Ancak yeterince büyüyen yavru bu evreden sonra ebeveynin mucusuna zarar verir.Bundan sonra yavruyu ayırmak gerekir.Artık artemia nauplia ile beslenirler.Başlangıçta naupliya’yı yavrulara çiftlerin yanında bir cam pipetinin içinde vermek yararlı olur.Sonra küçük discus tankın içinde aramaya başlar.15 Gün sonrada her türlü yiyeceği alabilir.