Deniz akvaryumu özellikle omurgasız canlıların , çok değişik şekil ve renkte balıkların beslenebilmesine imkan tanıdığı için çok ilgi duyulan ancak yanlış uygulamalardan dolayı bir o kadarda korkulan bir hobidir.

Geçmişte bir çok yazılı kaynakta deniz akvaryumunun minimum 200lt olması gerektiği tavsiye edilsede günümüzde bunun geçerliliği kalmamıştır.
Burada en önemli nokta kişinin kurulumdan önce düşündüğü hacimde barındırmak istediği canlıları tespit ederek onların ihtiyacına en uygun sistemi kurmasıdır.Bu hem gereksiz maliyet artışını engelleyeceği gibi canlılar içinde en uygun sistemin kurulmasını sağlayacaktır.Canlı yelpazesinin tespitindeki bir diğer önemli nokta ise hobicinin kendisidir.Çok seyahat eden veya bakım için az zaman ayırabilecek kişilerin buna uygun canlılar beslemesi yerinde olacaktır.
Deniz akvaryumunun bir çok çeşitleri bulunsada burada yeni başlayan hobicilerin aralarından tercih edebilecekleri 2 alternatif ön plana çıkmaktadır.Bunlar resif (riff) ve balık (marin veya fish-only) akvaryumlarıdır.
Balık akvaryumunda resif canlıları ile beraber kapalı ortamda tutulamayan ,zaman zaman ilaç kullanımı gerektirecek veya suya çok fazla organik yük getiren balıklar beslenir.Resif akvaryumu ise daha çok omurgasız ağırlıklı olan su kimyasında diğer alternatife göre daha dikkat gerektiren alternatiftir.Ayrıca resif akvaryumunun sistem ihtiyaçlarıda bir balık akvaryumuna göre çok daha fazladır.

DENİZ AKVARYUMUNU EKİPMANLARI

Deniz akvaryumunda kullanılabilecek sistemlerin çokluğu ve canlı ihtiyaçlarının farklılığı kullanılabilecek bir çok ekipman alternatifini beraberinde getirmekte bu durum yeni hobicilerin kafasını karıştırmakta ve ürkütmektedir.

AYDINLATMA

Burada HQI ve florasan lambaları alternatifleri karşımıza çıkmaktadır.Günümüzde yeni teknoloji ile üretilen özel florasan lambaları su yüksekliğinin fazla olmadığı resif akvaryumlarda HQI yerine kullanılabilmektedir.Ancak su yüksekliğinin 50-60 cm’i aştığı sistemlerde HQI devreye girmek durumundadır.HQI kullanımında gözönünde bulundurulması gereken nokta lambanın akvaryumdan 50 cm yukarıya aşılmasının gerekliliği ,ısı oluşumu ve yüksek elektrik sarfiyatıdır.
Kullanılacak bir timer ise hem canlılar hemde hobici için faydalı olacaktır.

SOĞUTUCU

Özellikle yaz aylarında zaman zaman akvaryum suyu sıcaklığı 30 C ve üzerine çıkabilmektedir.Bu resif canlılarının bir çoğunu öldürürken balıklardada ciddi kayıplar verdirebilir.Bu yüzden bu durumlarda soğutucu kullanılması şarttır.Ancak akvaryum soğutucularının pahalılığı düşünüldüğünde ortama alınacak bir klima daha kullanışlı olabilir.
Ayrıca akvaryum üzerinde kullanılabilecek yeterli büyüklükteki bir fan buharlaşmayı arttıracağı için iş görecektir.Ancak bu durumda günlük olarak tatlı su takviyesinin yapılması gerekecektir

PROTEİN SKİMMER

Deniz akvaryumunun olmazsa olmazlarının başında gelir.Canlı yelpazesine uygun olarak havalı veya motorlu alternatiflerden kullanılabilir.Havalı olanların periyodik olarak hava taşlarının değiştirilmesinin gerekmesi dezavantajıdır.motorlu olanların ise kullanma kılavuzunu iyi okuyarak max verim için üreticinin tavsiye ettiği max.su yükseklik değerlerine dikkat etmek gerekir.Ayrıca bazı modelleri venturilerinin zaman zaman biriken tuzdan temizlenmesini gerekmektedir.

UV FİLTRESİ

Özellikle balık akvaryumunda kullanımının faydası olacaktır.Resif akvaryumunda kullanımı daha az yer bulmaktadır.Almadan önce lambasının piyasada bulunabilirliği en önemli kriter olmalıdır.kullanım esnasında ise önemli olan imalatçının tavsiye ettiği debide pompa ile bir ön filtre kullanara kçalıştırılması ve priodik olarak lambasının değiştirilmesidir.

CA REAKTÖRÜ

Resif akvaryumlarında kalsiyum iskeletli canlılar ve Ca algleri beslenmek isteniyorsa kullanılmaktadır.Küçük sistemlerde bazı markaların katkı maddeleride reaktör yerine kullanılabilir.Ca reaktörüne bir diğer alternatif ise Kalkwasser yöntemidir.

NİTRAT FİLTRESİ

Türkiye’de şu anda sadece modüler tipte filtre mevcuttur.Bunların kullanımının redox kontrollu yapılması faydalı olacaktır.Kişisel fikrim bu kontrol yapılamayacak ise kullanılmamasıdır.(Alternatifi refigium,su değişimi veya Berlin sistemi olabilir.)

OZONİSATOR

Genelde Protein skimmer içine ozon vererek veriminin arttırılmasında kullanılır.Suyun redox değerini yükseltir ,suda yüzen zararlı ve faydalı canlıları öldürür.Suya berraklık sağlar.Sarı maddelerin protein tarafından toplanmasını kolaylaştırır.
Kullanım esnasında ozon üretimi için içine verilecek havanın neminin alınması ozonisatorun ömrünü uzatır ve verimini artırır.Ancak ozonlu suyun akvaryuma veya faydalı bakterilerin bulunduğu filtre bölgesine direkt olarak verilmemesi gerekmektedir.

Paylaş