Cephalolepis, Comoro adasında yaşayan iki türden biridir (diğer tür Chamaeleo Polleni’dir). Cephalolepislerin boyları erkeklerde 16 cm, dişilerdeise 13 cm’ yi geçmez. Kuyruk bu uzunlukların yaklaşık yüzde 50 – 60 ını oluşturur. Yüzey renkleri parlak açık yeşildir. Erkeklerde yatay bir beyaz şerit görülür. Bu şerit nadirende olsa dişilerde de görülebilir. Kaskın iki yanında iri pullar vardır ve bunlar buruna doğru devam eder. Erkeklerde pullar burnun ucundan 2 mm’ lik bir uzantı oluşturabilir fakat dişilerde pullar burnun ucuna ulaşmaz.
Cephalolepisler Comore adalarından Moroni’ de görülür. Bu bölgedeki sık çalılıklarda yaşarlar. Bölge sıcak ve rutubetli bir iklime sahiptir. Günlük sıcaklık, ortalama 26°C – 30°C’ dir. Gece ise 6°C – 8°C kadar düşer. Bölgedeki nem %60 – 100 arasında değişir.
Dişi, çiftleşmeden 33 – 45 gün sonra 4 – 7 arası yumurtayı kendi hazırladığı bir çukura bırakır ve yumurtaların üstünü örter. Yavrular 244 – 310 günlük gelişim dönemlerini tamamlayarak yumurtadan çıkar. Çıktıklarında, kirli beyaz ile bej arası bir renge sahiptirler. Ancak dört aylık gelişim sonunda gerçek renklerini alırlar.Yavru Cephalolepislerin büyümesi oldukçayavaş gerçekleşir. 180 gün sonunda boyları ancak 80mm’dir. Bir yıl sonunda çiftleşecek olgunluğa ulaşırlar.