- L: Scardinius erythrophthalmus
- İ: Rudd
- A: Rotfeder
- F: Rotengle
Vücut oval şekilli olup, genellikle iri pullarla örtülüdür. Başı küçüktür; ağzı terminal olup yukarı doğru çevriktir. Üst çene biraz öne doğru çıkıktır.
Vücut parlak gümüşi renkte, anal, kuyruk, göğüs ve karın yüzgeçleri açık kırmızı, sırt yüzgecinin ise yalnız bir kısmı kırmızı renktedir. Gözler portakal renginde ve üst kısmında kırmızı bir nokta vardır. Pullarının kenarları siyah renklidir.
Ortalama uzunluk 15 – 30 cm, maksimum uzunluk 45 cm; ortalama ağırlık 200 – 400 gr, maksimum ağırlık ise 2 kg’dır.
AV YASAĞI
Adana, Antalya, Aydın, Denizli, Gaziantep, Hatay, İzmir, Kilis, Manisa, Mersin, Muğla ve Osmaniye il sınırları içerisinde kalan bütün sularda 1 Mart – 1 Haziran tarihleri arasında, Afyon, Aksaray, Amasya, Ankara, Balıkesir, Bartın, Bilecik, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Düzce, Edirne, Eskişehir, Isparta, İstanbul, Karabük, Karaman, Kastamonu, Kırıkkale, Kırklareli, Kırşehir, Kocaeli, Konya, Kütahya, Nevşehir, Niğde, Sakarya, Tekirdağ, Uşak, Yalova ve Zonguldak il sınırları içerisinde kalan bütün sularda 15 Mart – 15 Haziran tarihleri arasında, Adıyaman, Artvin, Batman, Bingöl, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Giresun, Gümüşhane, Kahramanmaraş, Kayseri, Malatya, Mardin, Ordu, Rize, Samsun, Siirt, Sinop, Sivas, Şanlıurfa, Şırnak, Tokat, Trabzon, Tunceli ve Yozgat il sınırları içerisinde kalan bütün sularda 1 Nisan – 1 Temmuz tarihleri arasında, Ağrı, Ardahan, Bayburt, Bitlis, Erzurum, Hakkâri, Iğdır, Kars, Muş, Van il sınırları içerisinde kalan bütün sularda 15 Mayıs – 15 Ağustos tarihleri arasında, sazangillerin avcılığı yasaktır
ÜREME DÖNEMİ
Üç yaşında, 12 cm olduğunda yaklaşık 40 – 50 gr iken eşeysel olgunluğa ulaşır. Yumurtlama dönemi Nisan – Haziran aylarını kapsar. Üreme mevsiminde erkeklerin vücut ve başlarında kabarcıklar bulunur. Dişi balık 1,5 mm çapında 200.000 civarında yumurta bırakabilir. Çok yapışkan olan yumurtalar daima bitkiler üzerine kümeler halinde tespit edilirler.
TÜKETİM ŞEKLİ
Uzatma ağları ile avlanan bu balıkların; eti kılçıklı ve lezzetli olmayıp ekonomik öneme de sahip değildirler; bu nedenle sınırlı düzeyde insan besini olarak kullanılmakta, daha çok balık çiftliklerinde doğal yem şeklinde tüketilirler.