Latince Adı: Boulengerochromis microlepis
Coğrafik Kökeni: Tanganyika Gölü
Yaşam Alanı: Kumluk Alanlar
Beslenme Biçimi: Doğada balık yer, akvaryum ortamında hazır yemlere iyi adapte olur. Cichlid pellet yemin yanında, karides, midye ve toprak solucanı ile beslenebilir.
Davranış Biçimi: Orta derecede agresif
Kendi Türlerine Davranışı: Agresif
Yüzme Seviyesi: Taban – Orta
Cinsiyet Ayrımı: Erkekler, dişilerden daha büyük ve renklidir.
Üreme: Akvaryum ortamında çok nadir görülür. Açıkçası kocaman bir tank ve hatta küçük bir gölcük gerektirir. Dekor, birkaç büyük düz kaya ve kumlu bir yüzeyle yapılmalıdır. Genç bir grup satın alınıp bu grubun içinden bir çift belli olduğu zaman diğer balıklar ayrılmalıdır. Akvaryum ortamında yumurta sayısı birkaç yüz iken, bu sayı doğada 10.000’ni bulur. Kuluçka dönemi 72 saattir. Yavrular 48 saatte serbest yüzüşe geçer. Çift inanılmaz derecede koruyucudur ve bölgesine giren her şeye tereddüt etmeden saldırır. Yavrular, oldukça küçüktür ve ilk günlerde enfüzvuara ihtiyaç duyarlar. 2-3 günden sonra microworm veya salamura karidesi verilebilir.
Sıcaklık: 24°C – 26°C
En Fazla Büyüdüğü Boy: 65cm, doğada 90cm’i bulur.
En Az Akvaryum Hacmi: 1180 litre. Bu sadece, tek bir balık için yeterlidir.
Su Sertliği: 10 – 25 °d
pH: 7.5 – 9.0
Zorluk Seviyesi: 2
Genel Yorum: Korkunç bir yırtıcı, standart akvaryumlara uygun olmayan bir cichlid. Hatta dünyadaki en büyük cichlidlerden biridir. Akvaryum hobisinde nadir görülür, açık sularda yaşadığı için zor yakalanır. Ağırlığı 3 kiloyu geçer. Gölün Zambiya bölgesinde daha çok bulunup, yerel halk tarafından ‘Yellow Belly’ (sarı bel) olarak adlandırılır. Yine yerel halk tarafından az kılçıklı ve lezzetli tadı sayesinde yiyecek olarak kıymetlidir. Ömrü boyunca sadece 1 kez ürediği düşünülüyor. 5000-12000 arası yumurta dökerler. Yumurtaları genellikle dişi korur. Bu esnada yaklaşan diğer balıkları 10m öteye kadar kovalıyabilir. 15cm’e ulaşan yavruları bile hala koruyan çiftler gözlemlenmiştir.