• L- Auxis thazard
  • İ- Frigate mackerel
  • M- Tombik, Uskumru orkinosu

Sırt yüzgeçleri arasında büyük mesafe bulunur. Bu özelliği gobene balığının kolayca tanınmasına olanak verir. Kafanın arkası ve göğüs yüzgeci etrafı, geniş ve kalın pullarla korse gibi örülmüştür. Vücudun diğer kısımları pulsuzdur. Sırtın arkası düzensiz lekeli ve çizgilidir. Göğüs ve karın yüzgeci pembe ve iç yüzeyleri siyah renklidir.

Sırtı mavimsi, kafa daima siyah renklidir. Sırtında ve yanlarında üst tarafında düzensiz eğri koyu çizgiler bulunur.

Azami 50 cm boyunda olanlarına rastlanmakla beraber genellikle 20-40 cm arasındadır.

ÜREME DÖNEMİ

Mayıs, Haziran, Temmuz

AV YASAĞI

Akıncı Burnu (36° 18.456′ N – 35° 46.745′ E) ile Ceyhan Nehrinin denizi döküldüğü yer (36° 34.101′ N – 35° 33.385′ E) arasında çekilen hattın kuzeyinde kalan İskenderun Körfezi hariç olmak üzere; Suriye sınırı ile Datça Yarımadası İskandil Burnu (36° 42.627′ N – 27°  21.721′ E) arasında kalan alanda, kıyıdan itibaren 6 millik mesafe dışında, yazılı orkinos, gobene (tombik), uzun kanat orkinos (tulina) avcılığı dönem boyunca serbesttir

Bu türleri avlayacak balıkçı gemileri için ek-2’de yer alan avcılık “İzin Belgesi”nin alınması, 15 Nisan – 31 Ağustos tarihleri arasındaki dönemde avlanan ürünlerin ek-5’de belirtilen yerlerden karaya çıkarılması zorunludur. Bakanlıkça,  bu yerlere ilave karaya çıkış noktaları belirlenebilir.

TÜKETİM ŞEKLİ

Taze, füme, konserve ve tuzlu olarak tüketilir. Palamut gibi değerlendirilmektedir. Ancak kanlı bir balık olduğundan oldukça taze olmalı ve kanı iyice alınmış olmalıdır.

Paylaş