Anti-Aliasing: Oyunlardaki canlı karakterler, eşya ve çevre kaplamalarının kenarlarındaki testere şeklindeki görüntüyü ortadan kaldırmak için kullanılır. Özellikle yeni nesil oyunlarda sıklıkla kullanılıyor.

Bug: Oyunlardaki küçük program hatalarına verilen isim. Örneğin yönettiğiniz karakterin duvarın içinden geçmesi.

Blur: Oyun görüntülerindeki doğallığı artırmak için kullanılan bir çeşit bulanıklık efekti. Esas cisme odaklanırken, arka planda kalan görüntünün bulanık gözükmesi.

Motion Capture: Hareketlerin oyuna gerçekçi bir şekilde aktarılması için kullanılan tekniktir. Model insanların üzerine elektronik vericiler yerleştirilerek tüm hareketler aynen aktarılır.

Frame Rate: Saniyede görülen kare sayısını ifade eder. Genelde saniyede 60 kare normaldir. Bu aşağı düşerse (30 ve daha aşağı) Pcmizde, konsolumuzda görüntü yavaşlar ve “kasma” dediğimiz olay meydana gelir.

HDR (High Dynamic Rendering): Oyunlardaki ışık ve yansımaların gerçek hayattaki gibi azalıp artması. Örneğin aracınızla tünelin içine girdiniz. Bir süre sonra dışarı çıkınca güneş gözünüzü alır ve kısa bir süre sonra görüntüler normale döner.

NPC: Oyunlardaki yapay zeka sahibi insanlar, yaratıklar vs.

HUD: Sağlık barı anlamına gelir. Özellikle son zamanlarda bazı oyunlarda HUD kullanılmamaya başladı. Call of Cthulhu, Final Round Night 3 (HUD’yi koyup koymamak bize bağlı)

Texture: Genel anlamda oyunlardaki karakter, nesne ve çevre kaplamaları.

Trailer: Oyun videoları

Poligon: Oyunlarda yapım aşamasında iken karakter ve diğer nesnelerin iskeleti (poligonları) hazırlanır. Poligonlar ne kadar çok kullanılırsa görüntü detayı netleşir. Karakterin yüz ifadelerinde (gülme, hüzünlenme, kızma vs.) kullanılan poligonların önemli yeri vardır.

Save Game: Oyun ana menüsünde bulunan bu ibare, oyunu kayıt edebileceğinizi belirtir.

Load Game: Kayıt olan bölümü oynayabileceğiz kısım.

Easy: Oyun zorluk seviyesi için kullanılan aşama. Kolay aşama demektir. Very easy ise en kolayı demektir.

Normal Mod: Adı üzerinde normal (ne kolay ne de zor) demektir.

Hard: Zor aşama demektir. Oyunda very Hard aşaması varsa bilin ki en zor aşama odur

HDMI (High Defination Multimedia Interface): DVD ve Bazı Konsollardaki yüksek çözünürlüklü grafik ve seslerin özel çıkışlar (HDMI) ile monitör ve ya Tvye aktarılması. Ps3 ve Xbox360 Elitede HDMI çıkışları ile 768p 1080p görüntü desteklenmektedir.

HD TV ve Full HD TV: LCD ve Plazma Tvler için kullanılan ibareler. HD TVler 720p ve 768p çözünürlüğü desteklemektedir. Full HD TVler ise 1920*1080p desteklemektedir. PS3 tamamen 1080p çözünürlüğü destekliyor. Normal tüplü televizyonlar 640*480 çözünürlük sunduğu düşünülürse, Full HD TVler bunu yaklaşık dört katı daha kaliteli grafikler sunuyor.

Blu-Ray: PS3ün dijital optik okuyucusu. Blu ray discler 54 GB gibi geniş bir veri depolama gücüne sahiptir.

Double Layer: Çift katlı DVDler için kullanılır. Xbox360 oyunları bu yüksek kaliteli Dvdlere yazılmaktadır. Sürekli kulağınıza gelen Verbatim DVDler Double Layerdir.

Region Free: Çeşitli oyunlarda ve dvd filmlerde bölge kodları ( PAL, NTSC-U, NTSC-J) kullanılmaktadır. Özellikle Xbox360 oyunlarındaki Region Free ibaresi; o oyunun bölge kodları kısıtlamasına uğramadan oynanabileceği anlamına gelir.

Mech: Oyunlardaki metal zırhlı savaş robotları için kullanılan tabir.

Survival-Horror: Korku oyunları için kullanılan tabir. Resident Evil, Silent Hill, Fatal Frame bilinen survival-horror oyunlardandır.

RPG (Role Playing Game): Bizdeki anlamı kısaca RYOdur. Yani rol yapma oyunu. Oyundaki karakterin gücü, hızı, büyü gücü vs. kademeli olarak gelişip level atlanır. Oblivion, Diablo, Fable, Baldur Gates bu türün içine girer.
Adventure: Gez, araştır bulmacaları çöz mantığının işlendiği oyunlar. Syberia, Broken Sword, Sam&Max.

FPS (First Person Shooter):Yönettiğimiz karakterin bakış açısından oynadığımız oyunlar. Half Life, Halo, Far Cry, Call of Duty.

Real Time Strategy: Gerçek zamanlı strateji oyunları. Company of Heroes , Age of Empires, Rome Total War, Command & Conquer.

TPS (Third Person Shooter): Karakteri tamamen görüp yönettiğimiz oyunlar. Metal Gear Solid, Tomb Raider, God of War, Splinter Cell.

MMORPG (Massively Multiplayer Online Role Playing Game): Servere bağlı kalınarak oynanabilen çok katılımlı RPG’ler (rol yapma oyunları). World of Warcraft, Dungeons&Dragons, EverQuest.

Multiplayer: Çoklu oyuncu modu demektir. Tek bir ağ üzerinden olabileceği gibi birden fazla PCnin birbirine bağlanması ile oyuncular kendi arasında online oynayabilirler. Konsollarda da multiplayer oyunlar oynanmaktadır. Örnek Xbox360 Live ile.

Co-op Mode: Kooperatif (Cooperative) mod demektir. İki ya da daha fazla oyuncunun gerek online gerekse offline beraber oynadıkları oyunlar.

Wireless Gamepad: Kablosuz oyun kolları.

Sixaxis: PS3ün kablosuz gamepadi.

Wii Remote ve Nunchuck: Nintendo Wiinin hareket algılayıcı oyun kolları.

Bug= Bir bilgisayar programı yada oyundaki hataya verilen isimdir. Kimi zaman oyun hata mesajı vermez fakat kullanıcı tarafından rahatça fark edilebilir. Bir aracın duvarın içinden geçmesi oyunda hata vermese de kullanıcı tarafından rahatça fark edilebilen bir bugdır.

AAA= AAA ratingine sahip bir oyun müthiş kar getirmiş, oyun severler tarafından büyük bir beğeni toplamış, çeşitli özellikleri ile yankı uyandırmış demektir. DoomIII, StarCraft gibi oyunlar AAAya sahiptir.

CoDec= Compressor/Decompressor anlamına geliyor. Yani video ve ses dosyalarını çeşitli yollarla sıkıştıran yada çözen kütüphanelere verilen isimdir.

DirectX= Yapımcıların Windows uygulamalarına (özellikle oyunlar) daha hakim olabilmeleri için Microsoft tarafından hazırlanmış API paketi.

FPS= Frame Per Second. Saniyede kaç kare görüntü oluştuğunu belirten terim. Genelde oyunlarda 25 ve üzeri idealdir.

FPS= First Person Shooter. Birinci kişi görünümlü Shooter oyunlar için kullanılır.

Game Engine= Oyun motoru. Kısacası oyunu çalıştıran kodlar topluluğu.

GDC= Game Developer Conference. Bu yıl San Franciscoda yapılıyor olan Oyun Yapımcıları Konferansı. Oyun sektörü, her sene yapılan bu konferanslarda alınan kararlar sayesinde günden güne gelişmekte.

GUI= Graphical User Interface. Grafiksel Kullanıcı Arabirimi.

SDK= Software Development Kit. Yani Yazılım Geliştirme Kiti.

IMHO= Olurda bir gün gayet bilgili ve bir o kadar da mütevazı bir oyun yapımcısı ile İngilizce görüşürseniz çoğunlukla IMHO yazıyor olduğunu görürsünüz. In My Humble Opinionun kısaltılmışı olan IMHO, Benim naçizane fikrime göre şeklinde Türkçeleştirilebilir.

Lag= Bir bilgisayardan diğer bir bilgisayara bilginin gidiş ve geliş zamanına denir. Genelde oyun Serverlarında yavaşlık söz konusu olduğunda Lag var şeklinde kullanılır.

MMORPG= Massively Multiplayer Online Role Playing Game. Internet üzerinden binlerce kişi ile online RPG oynamanızı sağlayan oyunlar. Knight Online, Shadow Bane ve EverQuest bu tür oyunların en bilindikleridir.

PreRendered= Önceden Render edilmiş anlamına gelir. Daha çok önceden render edilmiş 3D arka planlar üzerine genellikle 2D spritelara sahip oyunlar için kullanılır. Bu tür oyunlarda görüntü açısı kullanıcı tarafından değiştirilemez.

C= C Dili anlamına da gelir. Ancak C kaynak kodu dosyası anlamında da kullanılır.

CPP= C++ kaynak kodu dosyası anlamına gelir.

3D= Üç boyutlu görüntülere verilen isimdir. İlk ikisi genişlik ve yüksekliği, üçüncüsü ise derinliği belirtir.

3D Engine= Daha önce Game Engine, yani oyun motorunun ne olduğunu açıkladık. 3D oyun motoru da grafiklerin 3D görünmelerini sağlayan kodlar topluluğudur. Bu tür oyun motorları, modellerin yüklenmesini ve ekrana görüntülenmesini sağlayan gerekli bileşenlere sahip olmak zorundadırlar.

Adventure= Macera oyunu olarak da bilinen grafik, karakter ve konuya dayalı bir oyun türüdür. Bu tür oyunlarda oyuncular hikayenin geri kalan kısmına ulaşabilmek için birçok bulmaca çözmek zorundadır. Çeşitli karakterlerden de elde edecekleri ipuçları ve bilgi sayesinde, hikayenin derinlerine inilir. Grim Fandango, Monkey Island Serisi, Myst Serisi, Atlantis Serisi ve Sanitarium gibi oyunlar bu türün önemli temsilcilerindendir.

Beta Test= Oyunun test edildiği ikinci ve en önemli aşamadır. (İlk testler oyun yapımcıları yada üçüncü parti bir şirket tarafından yapılır.) Beta testleri, bir grup oyun sever tarafından yapılır ve görünen büyük küçük ne kadar hata varsa oyun yapımcılarına bildirilir. Kimi zaman beta testleri, oyun yapımcısı tarafından siteden bildirilir ve test edilecek yazılım siteden indirilebilir. Böylelikle beta testine bütün oyuncular katılabilir.

Cutscene= Ara demo veya ara video olarak sıkça kullandığımız deyim. Oyunlarda çeşitli olaylar gerçekleştiğinde, yada bölüm aralarında oyuncuyu bilgilendirme amaçlı ekrana gelen videolardır. Kimi oyunda oyunun kendi motoru kullanılarak oluşturulan bu videolar, kimi oyunda pre-rendered olarak da oluşturulabilir. Özellikle adventure türü oyunlarda daha önemli bir yer tutar.

Developer= Sözlüğümüz oyun sözlüğü olduğu için buradaki anlamı da oyun yapımcısı. Bir oyun yapımı şirketindeki herkesin sahip olduğu bu sıfat, daha çok bir oyunun programcıları, tasarımcıları, müzisyenleri, eskizcileri vb. için kullanılır.

E3= Electronic Entertainment Expo. Oyun yapımcıları, dağıtımcıları ve oyuncuların buluştuğu, dünyanın en büyük oyun fuarı. Ayrıca bu fuar her sene oyun yapımcı ve yayıncılarının kendilerini göstermeleri, birbirleri ile olan iletişimlerini kuvvetlendirmeleri için büyük bir fırsat teşkil etmekte.

First Person= Birinci kişi görünümlü anlamına gelir. Adventure ve Shooter oyunlarda daha fazla karşımıza çıkar. Bu tür oyunlarda çevre, kişinin kendi gözünden görünüyormuş hissi verilmektedir.

GDI= Graphics Device Interface. Windowsta grafik oluşturmanın standart yoludur. Ancak günümüz oyunları için oldukça yetersiz kalmaktadır.

Independent Developer= Bir şirket altında çalışmayan, bağımsız oyun yapımcılarına verilen isimdir.

LOD= Level of Detail, yani detay seviyesi. Genellikle 3D modellerin, kamera açısının yakınlaşması yada uzaklaşması ile poligon sayılarının azalıp çoğalarak, detay seviyelerinin de doğru orantılı olarak azalıp çoğalması olayında kullanılan bir terimdir.

Maya= Alias firması tarafından geliştirilen ödüllü 3D modelleme programı. Çeşitli oyun firmaları tarafından birincil 3d modelleme programı olarak kullanılan Maya, pek çok oyunun da görsel efektlerinin yapımında da kullanıldı.

MD3= Quake III modeli formatı. Bütün iskelet animasyonlarını desteklemekte.

Publisher= Yayıncı firma anlamında kullanılır. Ancak kimi zaman sadece firma için değil, yapımcı için yaptığım tanımda olduğu gibi, firma içinde çalışan insanlar için de kullanılır.

RGB= Red, Green, Blue. Yani 3 ana renk olan kırmızı, yeşil ve mavinin sayısal değerlerini belirtir. Örneğin Visual Basic’te beyaz renk elde etmek için RGB(255, 255, 255) yazmak gerekmektedir.

Paylaş