L: Merluccius merluccius

M: Tavuk Balığı, Mezgit

İ: European hake

A: Europäischer Seehecht

F: Bardot

 

Kafası gövdesine oranla daha büyüktür. Ağız büyük olup, çenelerinde sivri, batıcı ve kesici olan dişleri büyük olup, iki ya da üç sıralıdır. Gözleri irice olup, kafanın üstüne doğru yerleşmiştir. Alt çenede bıyık bulunmamaktadır. İki sırt yüzgecinden ilki kısa, ikincisi ise uzun olup, kuyruk yüzgecine yaklaşmaktadır.

Baş, sırt ve yan tarafları grimsi, karın tarafları ise beyazımsıdır. Sırt yüzgeçleri renksiz olmakla beraber üst kenarları esmer-kahverengimsidir. Buna karşın göğüs ve kuyruk yüzgeçlerinin tümü ise  esmer – kahverengim-sidir.

Boyu 90 cm. uzunluğa erişebilir. Ortalama boyu ise 30-40 cm’dir. İri olanları 2 kg ve daha fazla olabilmektedir. Orta büyüklükte olanlar 25 cm. boyunda ve 300 gram ağırlığındadır.

ÜREME DÖNEMİ

Yumurtlama periyodu Marmara Denizi’nde Ekim’in ikinci yarısı-Temmuz; Akdeniz’de ise Ocak-Haziran ayları arasındadır. Bir dişi, mevsim boyunca 500.000-2.000.000 arasında yumurta bırakır.        

AV YASAĞI

Minimum av boyu 25 cm’dir.

TÜKETİM ŞEKLİ

Ticari değeri yüksek olan bu balıklar taze ve dondurulmuş olarak tüketilir. Mezgit türü olduğundan mezgit gibi değerlendirilebilir. Tavası, buğulaması makbuldür.

Paylaş