Günü kurtarmak , akut çalışmalar yerine resmin genelini görmek , makro çalışmalara hedeflenmek ve yerinizde saymak istemiyorsanız , tekrar tekrar yazdığımız bir bilgilendirme ve tecrübeyi tekrar paylaşmak istiyoruz.

Hayvan hakları savunucusu olmak ve hayvansever olmak arasındaki temel fark  buradan geçtiğini düşünüyoruz.

Günü kurtaran hareketlerle ancak kendi egolarımızı tatmin ettiğimiz bir gerçek olduğunu ;  ancak örgütlü , kurumsal bir çalışma içinde  ilerleme kaydedileceğini ,  görev dağılımı olmadan ve aşağıda belirtilen çalışmaları sistematik ve sürdürebilir şekilde takip etmeden başarı elde etmenin zor olduğunu bir kere daha hatırlatmak isteriz.
Kurumsal ve Sistemli calismalar yapilmasi icin LOBY ve HALKLA ILISKILER calismalari ile idari mekanizmalarin harekete gecirilmesinde izlenecek yollar:

 

l. Konuya ilk kez giriliyorsa www.haytap.org sitesi ve yerel bazdaki calismalara iliskin www.dohayko.org siteleri detayli olarak incelenecek. Ozellikle hukuk ve idari sayfalar print edilip gerektiginde baskalari ile de paylasilacak.

2. Oncelikle bulunulan yerde baska hayvan korumaci veya konuya ilgi duyan  arkadaslar olup olmadigi arastirilip onlarla yuz yuze veya internet ortaminda iletisim kurulacak.

3. O sehirdeki belediyenin tutumu, mevcutta varsa barinak veya RM nin kosullari, yoksa sorunun cozumunde nasil bir yol izlendiginin mumkun oldugunca dogru bilgilerine ulasilmaya calisilacak.

4. Eger kosular kotu ise, Rehabilitasyon Merkezinin resimleri cekilip durum belirlenecek.

5. Eger ilce veya belde  ise, bagli oldugu ilin valilik, belediye, ulusal ve yerel basin kuruluslari, ilcenin kaymakamlik, belediye mail, faks, tel ve posta adresleri bulunacak. Bir adres bilgi dosyasi olusturulacak.

6. Valilik adresleri bulunurken Il Hayvan Koruma Kurulu uyesi olan butun resmi kurumlarin tum adreslerinin bulunacak. Valiliklerde ozellikle Il Mahalli Idareler mudurlugunun, belediyelerde ise Teftis Kurulunun adresleri bulunacak. Ayrica Hayvan Sagligi Zabitasi Komisyonu uyesi olan kuruluslarin da (jandarma, saglik mudurlu vs) bilgileri temin edilecek.

7. Bu bilgilerin yaninda partilerin  il veya ilce baskanlari ve yonetim kurullarinin iletisim bilgileri saglanacak.

8. Belediye meclis baskani ve uyelerinin, valilik il genel meclisi baskani ve uyelerinin iletisim bilgileri saglanacak.

9. O ilin milletvekillerinin iletisim bilgileri saglanacak.

10. O ilde varsa Kent Konseyi uyesi olan STK larin hepsinin  iletisim bilgileri bulunacak.

 

ZIYARETLER ve BILGILENDIRMELER

11. Ticaret ve sanayi odalari, isadami dernekleri, esnaf ve sanayi odalari, tabipler birligi gibi kuruluslarin iletisim bilgileri bulunacak. Ziyaretlerle bilgilendirme yapilacak.

12. O ildeki veteriner hekim odasi yonetim kurulunun tum bilgileri alinacak. Oda baskani ve yonetim kurulu ziyaret edilecek, sorunlar paylasilacak, hem sahipsiz hayvanlarin sokaklardaki durumuna hem de barinaklara iliskin ve  ayrica petshoplarin ve uretim ciftliklerinin denetimleri ve kosullarina iliskin isbirligi  ve destek istenecek. Odanin varsa barinagi ziyareti istenecek. Oda uyesi veteriner hekimler de ziyaret edilip, barinaklara ziyaretleri istenecek, sokak hayvanlarinin kisirlastirlimasi veya bakimlari konusunda sosyal sorumluluk boyutunda destek ve paylasim istenecek.

13. O ildeki BARO bunyesinde Cevre Komisyonu varsa butun bilgileri alinacak. Baro baskani ve komisyon ziyaret edilip, yasam hakki konusunda destek ve birlikte calisma istenecek. Baronun varsa barinagi ziyareti saglanmaya calisilacak.

14. Il veya Ilce Muftusu mutlaka ziyaret edilecek, camilerde hocalarin konuya iliskin vaaz vermeleri talep edilecek. Camiler dolasilarak hocalarla da gorusmeler yapilip, hayvanlarin korunmasini iliskin onlardan da cemaate bilgileri vermeleri istenecek.

15. Il veya Ilce Emniyet  Mudurlukleri mutlaka ziyaret edilecek. Karakollarin gerek hayvan korumacilarla vatandas arasindaki sorunlarda ve gerekse hayvana kotu muamelede 5199 sayili yasa geregi olan durumlarda konunun valilik makamlarina bildirilmesi, TCK kapsamina giren durumlarda ise yasanin titizlikle uygulanmasi istenecek. Ayrica karakollarin yasanin uygulanmasina iliskin bilgilendirilmesi istenecek.  Karakollarin kopek ve horoz dovusu, hayvana iskence kotu muamele gibi konularda istihbari calismalar yapmalari ve duyarli olmalari istenecek. Emniyet Cocuk Subesi ve Toplum Destekli Polis mudulugu de ziyaret edilerek cocuklara yonelik suc onleme  programlarinda, hayvana yapilan iskence ve kotu muamelenin de suca egilim belirtisi olarak kabul edilmesi ve bu konuda cocuklara ve ailelere yonelik calismalar yapilmasi istenecek.

16. Butun ulusal ve yerel gorsel ve yazili basin bilgileri, haber portallarinin iletisim bilgileri saglanacak. Tum basin kuruluslari ziyaret edilerek tanisilacak ve genel durum hakkinda bilgiler verilecek.

17. O ildeki veya ilcedeki matbaalar ve reklam ajanslari tespit edilip ziyaret edilecek, brosur afis vs basimlarinda ucretsiz basim istenecek. Bilbordlari belediyelerden kiralyaan firmalar ile de temas kurulup gorsellerin bilbordlara ucretsiz olarak konmasi istenecek.

18. Okullar ziyaret edilecek, okullarda hayvan koruma kluplerinin olusturulmasi, duvar gazeteleri olusturulmasi, varsa barinagin ziyaret edilmesi, belediye baskanlarinin hayvanlarin yasam haklarina iliskin ziyaret edilmesi gibi hususlarda birlikte calisma istenecek. Okullarda tek tek bolgesel veya sehir bazinda resim, oyku, siir vs yarismalari duzenlenmesi talep edilecek.

19. Universite varsa rektor veya dekanlar duzeyinde ziyaret edilecek, universite icinde hayvanlarin yasam haklarina iliskin ogrenci gruplarinin kurulmasi, kampusteki hayvanlarin korunmasina iliskin talepler dile getirilecek, universite icinde afis ve brosurlerin panolara konmasi istenecek.

20. Buyuk alisveris merkezleri yoneticileri ziyaret edilip egitim ve tanitim standlari kurulmasi, onlarin merkezlerinde afis asmalari konusunda yardim istenecek.

21. Muhtarlar mutlaka ziyaret edilecek, afisler asilacak, brosurler birakilacak ve belediyelerden rehabilitasyona iliskin taleplerde yardim istenecek. Barinaklara konan hayvanlarin durumlari anlatilacak, toplanmasi istenen hayvanlari hangi akibetlerin bekledigi izah edilecek.

22. Daha onceden tespit edilen  basin kuruluslari yetkilileri  ile yuz yuze gorusmeler yapilacak ve konu basina tasinacak. Basina durumu detayli anlatan resimli dosyalar birakilacak.

23. Partiler, il genel meclis uyeleri ve belediye meclis uyeleri ziyaret edilecek. Bu ziyaretlerde durumu anlatan yine tercihan resimli bir dosya ziyaret edilen kisiye verilecek.

24. Bu surec icinde vali, il cevre muduru, belediye baskani ve saglik daire baskanlarindan randevu alinacak. Belediyenin alt birimlerine calisan ilgili yoneticiler ziyaret edilip tanisilacak insani boyutta iletisim kurulacak.

25. Il Hayvan Koruma kurulu uyesi kuruluslarin mudurleri, Hayvan Sagligi Zabitasi Komisyonu uyesi kuruluslarin mudurleri de ziyaret edilecek.

26. Belediye ziyaretlerinde ozellikle BESLENME ODAKLARININ kurulmasi, AFIS VE BROSURLERIN bastirilmasi, BILBORDLARA mesaj iceren gorsellerin konmasi gibi egitsel temelli calismalarin yapilmasi istenecek ve bunun 5199 sayili yasada yer aldigi anlatilarak KANUNI zorunluluk dile getirilecek.
Bu ziyaretlerde sukunetle sorun ve cozum onerileri anlatilacak, destek istenecek.
Bu calismalarda ve bilgilendirmelerde surekililik olacak.

Yukarida yazdigimiz maddeler LOBY ve HALKLA ILISKILER ile kamuoyunun desteginin saglanip  idari mekanizmalarin harekete gecirilmesi surecini icermektedir.

Sabirla ve bikmadan bunlari SURDURULEBILIR bir surec icinde yapmak gereklidir.

Tartisma ve kavga ortamlarindan mutlaka kacinilacak, belediyelerin oy deposu olarak gordukleri ortalama vadandasa ulasilip onlarin ikna edilip en azindan hayvanlarin yasam haklari konusunda belediyelerden talepte bulunmalari saglanacak.

Tercihan bir STK, eger yok ise yerel bazda gruplar olusturularak ile bir ekip calismasi icinde bu islemler yerine getirilmelidir.

Eger hic kimse yoksa, olabildigi kadari ile TEK BASINA da yapilabilecek cok sey oldugu unutulmamalidir.

Paylaş