L: Salmo trutta abanticus İ: Lake Trout A: See Forelle F: Truite de lac Vücut yanlardan basık olup, diğer alt türlere göre vücut şekli daha kaba yapılı ve burnu kısa […]
  • L: Salmo trutta abanticus
  • İ: Lake Trout
  • A: See Forelle
  • F: Truite de lac

Vücut yanlardan basık olup, diğer alt türlere göre vücut şekli daha kaba yapılı ve burnu kısa küt yapıdadır. Sırt profili, burun ucundan sırt yüzgeç başlangıcına kadar kubbemsi bir görünüştedir. Alt ve üst çeneler genellikle birbirine eşit olmakla beraber, bazen alt çene öne doğru çıkıntılı bir görümün alabilmektedir. Bu alt türün en belirgin özelliği vücudun yan taraflarında kırmızı beneklerin bulunmaması; buna karşın kahverengi halkalar içinde siyah renkte nokta lekelerin bulunmasıdır. Salmo trutta abanticus yurdumuzda yalnız Abant gölünde, Yedigöller ve civarındaki derelerde bulunan; soğuk, berrak, kaynak ve derelerde yaşayan dere alabalığının Abant gölüne izole olmuş bir alt türüdür.

Ortalama uzunluk 20 cm; ortalama ağırlık ise 200 gr’dır. Maksimum uzunluk 60 cm; maksimum ağırlık da 1 kg dır.

Gerçekten lezzetli ve amatör balıkçılık açısından değer taşıyan bir alabalıktır. Etçil olup, bulundukları ortamdaki balık ve hayvansal canlılarla beklenir.

AV YASAĞI

Ardahan, Bayburt, Erzurum, Kars, Tunceli ve Van il sınırları içerisinde yer alan akarsularda ve kollarında, Aras ve Çoruh nehirleri ve kollarında, Muğla İli, Fethiye İlçesi, Eşen Çayının Kırkpınarlar ile Ören arasında kalan kısmında ve Köyceğiz İlçesi, Yuvarlak Çay’da, Iğdır İli, Tuzluca İlçesinin; Karacaören ve Üçkayalar köyleri arasındaki 20 km’lik alan içerisinde kalan Ünlendi ve Hamurkesen çaylarında, Tunceli İli, Munzur ve Pülümür çaylarında, Konya İli, İvriz ve Delimahmut çaylarında alabalık avcılığı dönem boyunca yasaktır.  Bu maddede belirtilen yerler dışında kalan tüm içsularda 1 Ekim – 1 Mart tarihleri arasında doğal alabalığın avlanması yasaktır.

Minimum Av Boyu: 25 cm

ÜREME DÖNEMİ

3 yaşında eşeysel olgunluğa ulaşırlar. Balığın yaşına bağımlı olarak yumurtasının çapı 4.4 – 5.4 mm arasında değişir. Fert başına 1000 adet yumurta verirler. Üreme dönemi ise Kasım – Aralık aylarıdır.

TÜKETİM ŞEKLİ

Eti çok lezzetli, ekonomik değeri bölgeseldir

Paylaş