En düşük tank hacmi: 50 litre
Bakım Zorluğu: Kolay
Uyum: Orta Derece Agresif
Su Parametreleri: 22-25° Derece, dKH 8-12, pH 8.1-8.4, 1.020-1.025 Tuzluluk
En fazla Boyut : 8 cm
Renk Formu: Siyah, Kahve,Turuncu
Beslenme: Otobur / Etobur
Orjin : Pasifik / Hint Okyanusu
Köken: Pomacentridae
Kayıp balık nemo olarak ta bilinir Bu sevimli, rengarenk , küçük ve hareketli balığı bilmeyen yoktur sanırım.Akvaryum ticaretinin en popüler türlerindendir. Akvaryum ortamında kolaylıkla üretilebilmesi onu beslemeyi daha cazip kılmaktadır. Yuvarlak hatları, turuncu pürüzsüz bir vücudun üzerine siyah kenarlıklı beyaz bantlar seyrine doyum olmaz bir görsellik katar. Akvaryum ortamına adaptasyonunda problem çıkarmaması da bu türe olan ilgiyi fazlasıyla artırmıştır.
Boyutları ve ihtiyaçları itibariyle nano tankların vazgeçilmezleridir. 50 litrelik tanklar 1 çifti barındırmak için idealdir. Pasifik ve hint okyanusunda bulundukları gibi ; Avustralyanın kuzeybatısında ,asyanın güneydoğusunda ,Japonya ve Malezya sınırlarına kadar yayılırlar. Daha çok deniz ve okyanusların dip kısmında ,anemonlu bölgeleri tercih ederler. Bu durumdan kaynaklanıyor ki anemon balığı olarak ta bilinirler. Zehirli anemonları yuvalanmak ve korunmak amaçlı kullanırlar. Bu balıkların haricinde başka tür balıklar bu anemonların dokunaçlarına temas ettiklerinde yaralanır veya ölürler. Palyaço balıklarının vücutlarından salgılanan özel bir sıvı anemonların zehirlerini onlara karşı etkisiz kılar.
Erkekler dişilere oranla daha küçüktürler. Cinsiyet , bu balıklarda sonradan kazanılan karmaşık bir süreçtir. Tüm palyaço balıkları doğuştan erkektir. Sürü halinde takılan palyaço balıklarından birisi baskın gelip irileşmeye başlar ve cinsiyet değiştirip dişi olur. Ve sürünün baskın ve diğer erkeklere nazaran en iri erkeği ile neslin devamını sağlarlar. Dişinin başına bir hadise gelip sürekliliği zedelerse ,geride kalan sürüden başka bir erkek baskınlaşır ,irileşip dişilik vazifesini ele alır. Eğer bu işe gönül vermişseniz , eş seçimini yine bu şekilde döngüye sokmanız faydanıza olacaktır. 5-6 adet alacağınız palyaço sürüsü kendi çiftini çıkartacaktır.
Akvaryum ortamında üretilmiş türlerin bakımı vahşi türlere nazaran daha kolaydır. Zaten dar hacimlerin zorlu su şartlarına alışkın olan balıklar el değiştirince doğadaki türleri gibi sıkıntı çekmeyecekler ,hastalanma veya ölme riskleri en aza indirgenmiş olacaktır. Daha önce bu türle tanışmamış akvaristlerin palyaçolarını hobicilerden temin etmeleri yerinde olur. Ayrıca bu sayede daha iri olan dişiyi ayırt etme ve beraber gezen kesinleşmiş çiftleri ayıklama yönünden daha başarılı sonuca varılır .
Amaç üretimse çiçek saksılarıyla,pvc borularla ve taşlarla mağara izlenimi yaratılarak balıkların bu ortamı benimsemesi sağlanır. Erkek bulduğu oyuğu sahiplenir ve bölgeyi koruma altına alır. Dişi yumurtaları buraya serper ve erkek döller. Bu saatten sonra sıkı bir koruma görevi başlar. Bölgeye diğer balıkları yaklaştırmazlar. Bu süreçte onları tehtit edebilecek her türlü balığın akvaryumdan uzaklaştırılması gerekir. Su ısısına göre 6-12 gün içinde yumurtalardan larvalar çıkmaya başlar. Akvaryum karartılarak tek bir noktadan ışık verilir. Yavrular ışığın etrafına toplanacaklardır. Bu sayede tüm yavrular toplanıp ayrı bir tanka taşınır. Bu tanktaki su sıcaklığı ve parametrelerinin aynı olmaması toplu ölümlere sebebiyet verir. 1 gün sonra rotiferle beslenmeye başlayan yavrular yeterli boya ulaştıklarında artemia ile beslenmeye çekilebilir. ilk 1 ayı atlatabilen yavrular bu süreçten sonra kolay kolay ölmezler.
Beslenme konusunda her türlü kuru protein yemi reddetmeden tüketebilirler. Dietlerine türlü balık karides etlerinin yanısıra dondurulmuş artemia ve kankurdu eklenmesi onları daha sağlıklı kılacaktır.