Akvaryuma kalınlığı en fazla 2 cm olacak şekilde akvaryum gübresi ile doldurun ve bunu 5 cm kalınlığında yeni yıkanmış ince taneli akvaryum kumuyla örtünüz.
İlk safhada, akvaryum gübresi bitkilerin güçlü köklere ve yeşil yapraklara sahip olabilmesi için ihtiyaç duydukları besinleri sağlar.
Zemin – kelimenin tam anlamıyla – balık ve bitkilere başarılı bir şekilde bakılabilmesi için gerekli temeli oluşturur. Kirliliği gideren yararlı bakterileri temin eder, bitkilere destek sağladığı gibi oldukça fazla yerleşim yeri sağlar.
“Üst tabaka” olarak ince taneli (2-4 mm) akvaryum çakılı ya da 1.5 mm boyunda tanelere sahip olan dere kumu kullanılır. Eşelemeyi seven zırhlı kedibalığı gibi balıkların yaralanmasını önlemek için keskin kenarlı çakılları (bazalt kırıntısı ya da seramik kırıntısı gibi) kullanmaktan kaçının.
Akvaryum kumu koyu renkli olmalıdır, her koşulda açık beyaz renkli olmamalıdır. Parlak çakıl balıkları rahatsız eder ve strese neden olur. Ayrıca süs balıklarının muhteşem renkleri koyu renkli çakıl üzerinde daha canlı görünür.
Çakılı her zaman akvaryum malzemesi satan dükkanlardan satın alın ve asla yapı malzemesi satan dükkanlara ya da benzeri dükkanlara rağbet etmeyin. Akvaryum malzemesi satan dükkanlardan alınan çakılın akvaryum suyunu kirletmeyeceğinden emin olabilirsiniz. Kullanmadan önce çakılı musluk suyunun altına tutarak iyice temizleyin.
akvaryum gübresi gerekli besinleri, çok değerli hümik asitleri ve eser elementleri içerir ve kök salmanın ilk safhasında (4 – 6 hafta) bitkilerin kuvvetli köklere ve koyu yeşil yapraklara sahip olmaları için gerekli olan her şeyi sağlar. Tabi ki akvaryum gübresi nitrat ve fosfat içermez.
akvaryum gübresini, bitki ekimi için ayırdığınız bölgeye eşit miktarda dağıtınız.