Familya: çiftlik köpeği, çoban köpeği
Diğer Adları:
Rengi: Kızıl, siyah ve benekler; gri mavi; siyah ve/veya sarımsı kahverengi veya benekler; parlak beyaz
Çıkış Yeri: Galler
Çıkış Tarihi: çok eski zamanlar
Orjinal İşlevi: Sığır çobanı
Günümüzdeki İşlevi: Sığır çobanı, çoban köpeği yarışmaları
Ortalama Ömür: 10-12 yıl
Kilo Erkek/Kilo Dişi: 14-17/11-15 kg
Boy Erkek/Boy Dişi: 27-32/27-32 cm
Temel Özellikleri
Cardigan Welsh Corgi çok zeki, itaatkar, koruyucu ve güçlü bir köpektir. Sadık ve sevecendir, fakat yabancılara karşı çekingendir. Sahibini mutlu etmekten hoşlanan, enerjik ve aktif köpeklerdir.

Neler Yapar?
çocuklarla iyi anlaşır, oyunlarını küçük bir çocuğa, bir yaşlıya veya engelli bir insana göre adapte edebilir. İyi bekçilik yapar, tehlike durumlarında havlayarak işaret verir. Fakat fazla havlamaya eğilimlidir.

Cardigan, Pembroke’a göre daha koruyucu ve daha az sosyal bir ırktır. Diğer çoban köpeği ırklarında olduğu gibi insanların, özellikle küçük çocukların gütme amacıyla topuklarını ısırma eğilimi vardır fakat eğitimle bu davranış düzelebilir.

Kökeni
Pembroke ve Cardigan Welsh Corgi ırkları yaklaşık 70 senedir ayrı ırklar olarak değerlendirilmektedir. Her ikisinin kökeni konusunda kesin bilgiler yoktur. 800’lü yıllarda Vikingler tarafından Galler Bölgesi’ne getirilen Swedish Vallhound ırkından köken aldıkları düşünülmektedir. Daha fazla kabul gören bir başka teoriye göre ise Pembroke, Flamanlar tarafından MS 1107 yılında Pembrokeshire (Galler) bölgesine getirilmiştir. Corgi kelimesi Flamancada “cüce köpek” anlamına gelir. Pembroke çoban köpekleri arasında en küçüklerden biri olmasına rağmen iyi bir güdücüdür, aynı zamanda kemirgen avında ve gözcülükte çok yeteneklidir. Kısa boylu oluşu sığırların tekmelerinden yuvarlanarak kaçmasını sağlar. Bu davranış birbirleriyle oynayan Corgi’ler arasında sık görülmektedir.

Pembroke Welsh Corgi Kraliçe II. Elizabeth’in en sevdiği köpeklerinden biridir. Pembroke ve Cardigan 1930’a kadar birbirileriyle karışık olarak yetiştirilmiş, fakat bu tarihten sonra yetiştiriciler iki ırk arasındaki farkları vurgulayacak şekilde ayrı yetiştirmiştir.

Paylaş